”Man får vara nära entreprenörerna som äger och driver företagen, man får se deras vardag och har möjlighet att påverka”

Sundsvall

Mari-Helen Näslund

Skattejurist

01 jun 2021

Intresset för juridik och entreprenörskap väcktes tidigt hos Mari-Helen Näslund. Idag arbetar hon som skattejurist på Grant Thornton med fokus på att hjälpa företag att hitta rätt väg framåt i den snåriga djungeln av skatteregler. Just nu står också frågan om hur Grant Thorntons kunder kan hantera coronastöden högt på hennes agenda.

Mari-Helen Näslund, skattejurist på Grant Thornton i Sundsvall.Redan som barn blev Mari-Helen intresserad av juridik. Hon gillade att diskutera, att vända och vrida på argument, att höra andras infallsvinklar och få nya perspektiv på saker och ting.

– Om man har den känslan redan som barn, att man älskar att diskutera saker och få nya vinklingar, så ligger nog intresset för juridik nära till hands, säger hon.

Men hon blev också starkt påverkad av det som hände när hennes föräldrar redan i 20-årsåldern försökte bygga en framtid som företagare.

– Mina föräldrar köpte ett bolag alldeles för dyrt när jag var 3-4 år, det gick sedermera i konkurs vilket till slut, efter en lång process, ledde till skuldsanering för dem. På den tiden var skuldsaneringskonceptet väldigt krångligt och långdraget. Jag tror det tog tio år för dem från konkursen till dess att skuldsaneringen var klar, så min barndom har lite präglats av detta även om jag själv och mina syskon inte drabbades så mycket eftersom mina föräldrar lyckades ordna det på ett bra sätt för oss. Så vi hade det bra, med god hemlagad mat på bordet och vi bodde i ett hus som på pappret ägdes av morfar, men det var ju inget vi märkte av, utan något jag förstod när jag blev äldre. En tid efter att skuldsaneringen var avslutad, när mina föräldrar väl hade landat och ”kommit tillbaka”, skaffade de ett nytt projekt i form av en lanthandel som de drev under några år. Så jag har även sett hur det är när entreprenörskapet fungerar.

Erfarenheterna från uppväxten bidrog alltså till att Mari-Helen valde att satsa på en karriär inom juridiken.

– Jag snappade upp väldigt mycket kring juridiken bakom de här frågorna, hur det kommer sig att mina föräldrar drabbades så länge och så hårt. Jag har sett på nära håll vad engagemang och risktagande kan leda till och det gjorde att intresset för juridik och företagande väcktes.

Idag arbetar Mari-Helen som skattejurist vid Grant Thorntons kontor i Sundsvall och hon brinner verkligen för rådgivning.

– Jag jobbar huvudsakligen med frågor kring fåmansföretag, beskattning av delägare, hur man hanterar ägarförändringar när det gäller skatteeffekter och hur man gör det på ett lämpligt sätt. Företagarna måste få fokusera på de dom kan och det dom ska lägga tid på. Jag tycker det är väldigt roligt att få vara med på resan och se dem lyckas. Om jag hör någons problem så vill jag hjälpa dem, jag är känslomänniska och har ett stort engagemang.

Under det senaste året har Mari-Helen blivit starkt engagerad i problematiken kring stöden för korttidsarbete under coronapandemin. Hon hjälper till och stöttar i överklaganden och i dialogen med olika myndigheter.

– Vi upplever att det finns väldigt mycket oklarheter och det är väldigt rättsosäkert. Tillväxtverket meddelar inte hur de gör sina bedömningar och det ställer till stora problem för våra kunder, de som har drabbats och verkligen behöver stödet. De vet inte vad de har att förhålla sig till, vilka risker de tar och om de tar risker. Mycket av min tid just nu går åt till att resonera kring hur regelverket skulle kunna drabba dem eller om de har möjlighet att nyttja det, vilka begränsningar som följer med det.

För att lyfta den här frågan skrev Mari-Helen och två av hennes kollegor en debattartikel i Svenska Dagbladet i april, och det har lett till att hon och en av medskribenterna blivit inbjudna att delta i FAR:s coronagrupp.

– Där har vi delat med oss mycket av vår erfarenhet kring hur de här reglerna påverkar våra kunder och också lyft fram förslag på frågeställningar och lösningar i dialog med Tillväxtverket. Vi har även givit inspel till Skatteverket om de omställningsstöd som de hanterar, men där är det inte lika många frågor.

Vad är det bästa med att arbeta hos Grant Thornton?

– Jag tycker det är en fantastiskt härlig företagskultur! Det är en bra gemenskap, man kan ringa vem som helst – man ringer en människa, inte en titel. Det finns en givmildhet, man delar med sig av erfarenheter och man lyfter varandra. Om man tittar på de kunder vi har så är det fokus på entreprenörsbolag och det är det som gör det så roligt. Man får vara nära entreprenörerna som äger och driver företagen, man får se deras vardag och har möjlighet att påverka på ett annat sätt än när man jobbar med större bolag.

Är du intresserad av en karriär på Grant Thornton? Ta del av våra lediga tjänster.