”Flerspråkighet stärker affärsrelationerna”

Göteborg

Saad Shawket

Manager Outsourcing Services och auktoriserad redovisningskonsult

10 dec 2019

Att behärska fler språk än svenska och engelska är en stor styrka i en alltmer internationell omvärld. Dessutom växer vår mängd internationella affärer med rekordfart. Saad Shawkets resa började i Irak och fortsatte med en lång internationell karriär. Idag jobbar han på vårt kontor i Göteborg och genom sina unika språkkunskaper hjälper han våra kunder och skapar stora utvecklingsmöjligheter.

Saad Shawket, Manager Outsourcing Services och auktoriserad redovisningskonsult på Göteborgskontoret, började på Grant Thornton 2015. Bidragande faktorer till hans beslut var våra utvecklingsmöjligheter och fokus på ökad jämställdhet. Men hans spännande bakgrund sträcker sig längre bakåt än så – innan Saad flyttade till Sverige för 15 år sedan hade han hunnit bo, studera och arbeta i fyra olika länder.

- Jag kommer från Irak och efter avslutad kandidatexamen packade jag väskorna för studier i Indien, där jag tog magisterexamen i ekonomi, och sedan fortsatta studier i Storbritannien. Mitt nästa stopp blev Tjeckien år 1995 där jag och två kompanjoner startade en redovisningsbyrå med sex anställda. Efter några år fick kärleken mig att flytta igen – denna gång till Sverige. Jag tog med mig en ovanlig språkkombination med flytande språkfärdigheter i arabiska, hindi, engelska, tjeckiska, slovakiska och en del turkiska, berättar Saad.

Språkkunskaperna, tillsammans med internationella erfarenheter, visade sig snabbt vara en styrka på Grant Thornton.

- Vi har flera kunder som vänt sig till oss för att vi kan fler språk än svenska. En del känner sig lite obekväma när de inte kan prata med oss på sitt språk, så flerspråkighet är en nyckel till trygghet och förtroende vilket stärker affärsrelationerna. Ett exempel är en kund som inte förstod sin dåvarande revisor på ett annat företag. Kunden valde istället oss efter ett tips om att vi hade medarbetare som talade deras språk. Att ha erfarenhet av olika kulturer är också en fördel – jag kan snabbt anpassa mitt sätt att kommunicera på, avslutar Saad.

Vill du växa med oss? Se våra lediga tjänster.